Een uniek project: de cacaoboer in Lwengo

 

 

Op een moment kwam onze dochter Tamara met de vraag of er in Uganda ook cacaoplanten groeiden.  

De achtergrond van deze vraag: Tamara is holistisch psycholoog en wilde graag cacao ceremonies geven. Toen bedacht ze hoe mooi het zou zijn om deze pure cacao bij een eenvoudige cacaoboer te kopen in Lwengo. Dat vonden wij ook een mooi plan en we zijn het gaan onderzoeken hoe we dit mogelijk kunnen maken.

 

Na wat onderzoek kwamen we terecht bij Mayanja John, een kleine cacaoboer in Lwengo, dus dat was helemaal fantastisch. We zijn bij hem en zijn vrouw op bezoek geweest. Hij kon zeker cacao leveren in de puurste vorm: de boon. 

Toen we in Uganda waren, hebben we hem een bezoek gebracht. In Nederland zouden we dan over een goede weg ernaar toe rijden en van het de cacaofarm een meer toeristische trekpleister maken, maar hier is niets van dat alles te zien. 

 

We rijden over bijzonder smalle paadjes door de jungle naar de cacaofarm toe en worden ontvangen door zijn vrouw. Van haar krijgen we een rondleiding door de tuin die bestaat voornamelijk uit de cacaoplanten, maar ook zien we vanillestruiken en mangobomen. Voorzichtig lopen we tussen de planten door en het is werkelijk een prachtig gezicht om te zien hoe dit allemaal min of meer in de wildernis groeit en bloeit! 

 

We kunnen een paar kilo meenemen en dan begint er een ingewikkeld proces. In de grote boon zitten de kleine boontjes die eruit gehaald worden. Van dat kleine boontje moet een velletje gehaald worden en dan hebben we de pure cacao. 

Tamara gebruikt deze pure vorm voor haar cacaosessies. Eerst worden de boontjes min of meer gesmolten door ze heel lang in de keukenmachine rond te laten draaien. Dan gieten we ze in vormpjes en moeten ze op stijven. Vervolgens worden ze in een zakje gedaan en per gewicht verkocht. 

 

 

Wij denken bij cacao al snel aan de standaard producten uit de supermarkt, zoals cacaopoeder, chocoladerepen, etc.  Maar de pure, onbewerkte cacao die Santosa aanbiedt uit Lwengo, is van een heel ander kaliber,  zowel qua samenstelling als gezondheidsvoordelen.

Deze chocolade wordt gemaakt van 100% pure cacaobonen. Dit betekent dat alle natuurlijke, gezonde stoffen behouden blijven. In tegenstelling tot supermarktproducten, waar vaak suikers, vetten of andere toevoegingen aan worden toegevoegd, bevat pure cacao:

  • Meer dan 50% gezonde vetten, zoals cacaoboter. Deze ondersteunen een gezonde hersenfunctie, energieniveau en hormoonbalans.
  • Hogere concentraties antioxidanten, zoals flavonoïden, die je lichaam helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

 

Dit is dus ook geen chocolade die we zo kunnen eten. Hier moet met de nodige toevoegingen een heerlijk geurend kopje cacao van gemaakt worden en daarmee geeft Tamara dus haar cacao ceremonies.

Zij verkoop de cacao en een gedeelte van de opbrengst komt ten goede aan Lwengo Kids Foundation.

 

Voor meer informatie over haar werk kan ik u nog niet naar haar website verwijzen, die is nog in de maak, maar mochten er toch al vragen over deze cacao ceremonie zijn, dan kunt u contact opnemen met info@praktijksantosa.nl 

 

 

 

English

At a moment, our daughter Tamara asked if cocoa plants grew in Uganda.

The background to this question: Tamara is a holistic psychologist and wanted to conduct cocoa ceremonies. Then she thought it would be wonderful to buy this pure cocoa from a simple cocoa farmer in Lwengo. We thought that was a great idea too, and we started investigating how we could make this possible.

After some research, we found Mayanja John, a small cocoa farmer in Lwengo, which was absolutely fantastic. We visited him and his wife. He could definitely supply cocoa in its purest form: the bean.

 

When we were in Uganda, we visited him. In the Netherlands, we would have driven there on a good road and turned the cocoa farm into a more touristy attraction, but there's nothing of that nature here.

We drive along very narrow paths through the jungle to the cocoa farm and are greeted by his wife. She gives us a tour of the garden, which consists mainly of cocoa plants, but we also see vanilla bushes and mango trees. We carefully walk among the plants, and it's truly a beautiful sight to see how all this grows and blooms more or less in the wilderness!

 

We can carry a few kilos, and then a complicated process begins. Inside the large bean are the small beans, which are then separated. A skin must be removed from that small bean, and then we have pure cacao.

Tamara uses this pure form for her cacao sessions. First, the beans are more or less melted by pulsing them in a food processor for a long time. Then we pour them into molds and let them set. Finally, they are bagged and sold by weight.

 

When we think of cocoa, we often think of standard supermarket products like cocoa powder, chocolate bars, etc. But the pure, unprocessed cocoa offered by Santosa in Lwengo is a completely different beast, both in terms of composition and health benefits.

This chocolate is made from 100% pure cocoa beans. This means that all the natural, healthy nutrients are preserved. Unlike supermarket products, which often contain added sugars, fats, or other additives, pure cocoa contains:

More than 50% healthy fats, such as cocoa butter. These support healthy brain function, energy levels, and hormone balance.
Higher concentrations of antioxidants, such as flavonoids, which help protect your body from harmful free radicals.

So, this isn't chocolate you can just eat. It needs to be mixed with the necessary additives to create a deliciously fragrant cup of cocoa, which is what Tamara uses for her cocoa ceremonies.

She sells the cocoa, and a portion of the proceeds goes to the Lwengo Kids Foundation.

For more information about her work, I cannot yet refer you to her website, which is still under construction, but if you have any questions about this cacao ceremony, you can contact info@praktijksantosa.nl

 

 

 

.