Health Center

 

 

Zorgen voor
We willen goed zorgen voor onze kinderen in Lwengo. En op afstand is dat best wel moeilijk. Tijdens ons  bezoek vonden we een kindje ziek en alleen in één van de slaapzalen. Een enkele keer appt Anthony ons dat er een kind op Boarding School ziek is en dat hij het zieke kind eigenlijk naar huis moet sturen. Het betreffende kind zit meestal op Boarding School omdat ze ver weg wonen, maar ook omdat de thuissituatie erg slecht is door drank en/of drugs en armoede, is er soms helemaal niemand die voor het kind kan zorgen. 

Elk jaar zijn er ongeveer 52.000 nieuwe hiv-infecties in Uganda. Onderzoek toont aan dat 1,4 miljoen mensen in Uganda in 2016 met HIV leefden en dat ten minste 28.000 mensen aan HIV stierven. Naast HIV zijn er heel veel overdraagbare en niet-overdraagbare ziekten waardoor mensen onnodig sterven of  fysiek ernstig verzwakken, meestal door gebrek aan medische informatie (te ver weg) en medische hulp (kundige mensen), maar ook door gebrek aan voorlichting.

Als gevolg hiervan worden mensen zieker en nemen hun toevlucht tot kruiden en spirituele genezers zonder een deskundige arts te raadplegen die een goede diagnose kan te stellen. Dit zorgt voor onnodig hoge sterftecijfers. 

 

Nieuwe plannen
Dit en nog zoveel meer zette ons aan het denken. We wilden in ieder geval in de buurt van de school, heel graag  een ziekenzaaltje, zodat zieke kinderen gewoon rustig ziek kunnen zijn. maar ook waar ze verzorgd worden, medicatie krijgen, etc. om weer beter te worden. We gingen naar Anthony en deelden onze zorgen met hem. Hij vertelde dat hij al heel lang een Health Center  in Nakyenyi wilde hebben.  Ook voor de wat eenvoudige zaken, als inentingen, voorlichting, een kleine behandelkamer maar ook voor een huisarts en apotheek en natuurlijk een ziekenzaaltje.

Anthony ging aan het werk, maakte een proposal met een begroting en liet tekeningen maken hoe het zou moeten worden.

We schrokken wel een beetje van de prijs, maar we gingen toch op zoek naar een sponsor en die vonden we! Pieter en Harry gingen naar KLG Europe in Venlo (zie onze sponsorpagina) en vonden daar een belangstellend gehoor. Een week later kregen we groen licht en konden we dit fantastische nieuws met Anthony gaan delen. Hij was razend enthousiast en had "tears of love" na dit goede nieuws.

Nog geen week later had Anthony de benodigde mensen en bouwmaterialen bij elkaar en begon in december 2018 de bouw van het health center. Hieronder zullen we foto's publiceren, zodat de bouw op de voet gevolgd kan worden! 

Wat  geweldig is, is dat o.a. Lwere Hussein, één van onze sponsorkinderen met een verstandelijke beperking en in de special class zit op Lwerudeso School, in de vakantie en na schooltijd, geweldig kan meehelpen bij dit project. Hij is er helemaal blij mee.