de huidige en nieuw te bouwen slaapzalen en toilet- en doucheruimte

Huidige klaslokalen worden gebruikt als slaapzalen, terwijl de klassen overvol zitten. Kinderen die ziek zijn, liggen een beetje verlaten in bed en kunnen eigenlijk niet rustig uitzieken. Samen met Anthony hebben we bekeken hoe we één en ander beter konden oplossen. Het ziek zijn moest eigenlijk in een klein ziekenzaaltje kunnen. In het nieuw gebouwde Health Center is hierin voorzien, dus dat probleem is opgelost.  Nieuwe slaapzalen was een groter probleem. Anthony maakte een proposal en liet tekeningen maken. De ruimte is er wel, maar nu nog het geld. Met de proposal en de tekeningen in ons hand gingen we naar  AFAS Foundation en daar lukte het ons om het benodigde bedrag binnen te halen om de slaapzalen te kunnen realiseren. En dat was bij ons en bij Anthony en zijn staf groot feest!

Tijdens ons bezoek in januari 2020 bekijken we met elkaar de plek en hebben we de eerste bespreking met de aannemer Mukasa James. Een jonge aannemer die ook naar volle tevredenheid het Health Center gebouwd heeft. 

We willen graag een paar kleine wijzigingen in het geheel, nl. dunne wandjes tussen de bedden, zodat er kleine kamertjes ontstaan van bijvoorbeeld 4 stapelbedden, zodat er wat meer rust en privacy in de zaal komt. Ook willen we graag dat de matrassen en klamboes voor alle bedden in het budget worden opgenomen. Nu zorgen alle kinderen zelf voor een matras en een klamboe. Vaak is er daar niet voldoende of helemaal geen geld voor en slapen de kinderen op hele dunne, goedkope matrasjes en hebben ze geen klamboe.

Als het niet lukt, om dit op te nemen in het budget, zullen we op een andere manier het benodigde geld bij elkaar moeten krijgen..

 

We zullen ook nog geld inzamelen voor een viertal grote picknicktafels die op de veranda links en rechts van de ingang kunnen staan, zodat de kinderen ook een plekje hebben om te eten, huiswerk te maken of gezellig te zitten.

Een fantastisch mooi project dat we vanaf het begin op de voet volgen. Planning is dat de bouw gaat starten in februari/maart 2020. Volg hieronder de fotoreportage.

februari 2020: start van de bouw
maart 2020: het coronavirus waart rond en ook voor Uganda is een Lock down afgekondigd. Ondanks dat gaat de bouw voorspoedig en snel.
april 2020: nog steeds hebben  we te maken met het coronavirus. We kunnen niet naar Uganda om zelf de vorderingen te zien, maar gelukkig houdt Anthony is goed op de hoogte d.m.v. de nodige foto's.

mei 2020:  we krijgen bericht van Anthony dat de toiletten ingestort zijn door hevige regenval..... nieuw project?!  

juli 2020: Zeker een nieuw project dus. Een maand later stort ook het tweede toiletgebouw in. Het is een samenloop van omstandigheden. De sceptictanks waren vol en moesten geleegd worden. Als de tanks leeg zijn, geeft dat zwakte van muren. Als er dan ook nog een hevige regenval is en er rondom gebouwd wordt aan de slaapzalen is het gauw gebeurd. Helaas, De school is dicht i.v.m. corona, maar er zijn (onder begeleiding) nog we een paar kinderen op school die geen thuis hebben. Met voorrang worden er snel twee toiletten gemaakt, 

We hebben deze maand  een forse schenking gekregen en dat geld storten we naar Anthony zodat snel een nieuw toiletgebouw gerealiseerd kan worden. Hier komen 20 keurige toiletten in, die ook voor de schoolkinderen gebruikt gaat worden. Ook worden daar twee doucheruimtes gerealiseerd.

 

September 2020. De slaapzalen vorderen gestaag. Het worden echt twee heel mooie gebouwen waar de kinderen en leraren veel plezier van zullen hebben. Elk gebouw krijgt 3 kamers voor 3 leraren die op school blijven om o.a. voor de kinderen te zorgen. 
Een wijziging in de tekening hierboven: Waar de kinderen nu met elkaar in één grote ruimte slapen, komen in het nieuwe gebouw per gebouw 6 kamers voor de kinderen. Zo hebben ze wat meer privacy en daardoor is het ook wat rustiger. 

Begin oktober komen de splinternieuwe matrassen en worden de stapelbedden geleverd. Anthony stuurt de nodige foto's via de app, want we kunnen nog steeds niet naar Uganda om één en ander te monitoren i.v.m. COVID-19. Beiden zijn we ontroerd dat we dit met elkaar en met AFAS voor elkaar gekregen hebben.  

En als dan enkele dagen later ook nog de stroom is aangesloten en 's avonds de lampen branden, is het feest compleet! Geweldig! We zijn er zo blij mee! 

 

15 oktober 2020: Op deze dag komen de kinderen in Primary 7 weer voor het eerst naar school na coronatijd. En zij mogen de nieuwe slaapzalen en de matrassen inwijden. Wat een feest en wat ziet het er allemaal fantastisch uit! Nu nog de goede klamboes er op en het is klaar! 

De toiletten zijn gebruiksklaar, maar moeten nog afgewerkt worden. 

 

Bekijk rustig de fotoreportage!

 

Hieronder de fotoreportage van de bouw van de slaapzalen.

 

januari 2020 de bouwplek
januari 2020 de bouwplek
de doucheruimte en wc's, bij school, die later ingestort zijn
de doucheruimte en wc's, bij school, die later ingestort zijn
de bouwplek achterkant school
de bouwplek achterkant school
de bouwplek
de bouwplek
de bouwplek
de bouwplek
de bouwplek
de bouwplek
Januari 2020, de eerste bespreking met  Mukasa James (aannemer), Francis (rechterhand Anthony), Joseph (hoofdonderwijzer) Anthony (directeurr), Pieter en Marga (Lwengo Kids Foundation)
Januari 2020, de eerste bespreking met Mukasa James (aannemer), Francis (rechterhand Anthony), Joseph (hoofdonderwijzer) Anthony (directeurr), Pieter en Marga (Lwengo Kids Foundation)
Januari 2020, eerste bespreking
Januari 2020, eerste bespreking
directeur Anthony
directeur Anthony
aannemer Mukasa James
aannemer Mukasa James
20 februari 2020, ook de kinderen worden op de hoogte gebracht
20 februari 2020, ook de kinderen worden op de hoogte gebracht
20 februari, de eerste stenen worden gebracht
20 februari, de eerste stenen worden gebracht

Hieronder een aantal foto's van het ingestorte en nieuw te realiseren toiletgebouw