Lwengo
Lwengo, is één van de districten in Uganda met verschillende dorpen en gemeenschappen, een half uurtje rijden van Masaka.  De armoede is hier meer standaard dan uitzondering en de mensen hebben weinig om een bestaan op te bouwen. Daarbij is de community zwaar getroffen door HIV/aids. Het aantal wezen en kwetsbare kinderen blijft toenemen. Een groeiend aantal kinderen ervaart  trauma’s en angst door verlies van hun ouders. Zij worden gedwongen voor zichzelf te zorgen zonder bescherming, liefde, steun en zorg van een volwassene. Deze kinderen zijn nog kwetsbaarder voor ziekten, uitbuiting en misbruik en kunnen niet naar school gaan waardoor hun toekomstperspectief zeer slecht is.

                                                                     

Sponsorproject
Eind 2016 heeft Anthony ons gevraagd een sponsorprogramma op te starten om juist deze kinderen in op te nemen zodat er in elk geval voldoende geld is om de kinderen naar school te kunnen laten gaan. En dat gaan wij met veel enthousiasme doen.

We hebben een Stichting in het leven geroepen met de naam: Lwengo Kids Foundation. En in die Stichting zoeken we nu sponsors om deze kinderen te helpen.

Hoe Anthony (samen met socal worker Francis) op pad gaat en de kinderen voor sponsoring registreert ziet u in het filmpje. Hieronder ziet u Francis die ons Child History Form met de familie invult. Het begint  al donker te worden als Benard wordt ingeschreven. Zijn ouders zijn uit elkaar en de 6 kinderen worden opgevoed door de grootouders die, voor Ugandese begrippen, al flink op leeftijd zijn. Het toch al kleine huisje moet ook nog eens gedeeld worden met de kippen...

Maar het gaat verder. Hoe vaker we in Lwengo komen, hoe meer we zien. Regelmatig hebben we overleg met Anthony om na te denken hoe we dingen kunnen verbeteren. En zo komt het varkensproject tot stand. 

Wij zijn continue bezig met fondswerving  om ook de omgeving van de kinderen veilig en leefbaar te maken. Zo hebben we in 2018/2019  samen met een grote sponsor een Health Center kunnen realiseren, waar kinderen die naar Boarding School gaan ook eens rustig ziek kunnen zijn doordat er een ziekenzaaltje is, zorg en aandacht. Ook de omgeving kan gebruik maken van dit Health Center om een basisarts te bezoeken, voorlichting te krijgen, medicijnen te kopen, gevaccineerd te worden, etc. 

Nieuwe plannen liggen klaar om twee mooie, hygiënische slaapzalen te bouwen op het terrein van LWERUDESO Primary School voor jongens en meisjes. De huidige slaapzalen zijn eigenlijk klaslokalen die daar ook voor gebruikt dienen te worden. Ook willen we graag een schoolbus realiseren om zo meer kinderen in de gelegenheid te stellen gewoon thuis te kunnen wonen.. Genoeg plannen dus en we zitten dan ook geen moment stil.