deze pagina is nog lang niet klaar! 

Vanuit een PKN kerk in Putten kwam een vraag van een groep jongeren om een werkvakantie te organiseren. 

Na een paar avonden was het doel duidelijk. Een grote wens van Anthony zijn aparte klaslokalen voor dove kinderen. Nu zitten deze kinderen met de horende kinderen in één klas en dat is voor beide partijen best wel hinderlijk. 

Dus: we gaan aan het werk!

 

Hier kunt u de groep jongeren volgen op hun reis van voorbereiding tot eindresultaat. (wordt aan gewerkt)

 

 

Hieronder leest u het verhaal van Rose en waarom het zo belangrijk is om de lokalen voor de dove kinderen te realiseren.

 

Het verhaal van Nanyunja Rose.

Ze leefde achter het huis. Ze is doof, eng en niet normaal, ze wordt genegeerd door haar familie, de community, eigenlijk door iedereen. Ze is ongelukkig, eenzaam en voelt zich niet begrepen.

Wat een geluk dat zij wordt opgemerkt door Anthony, onze projectleider in Uganda. Hij haalt haar achter het huis vandaan en brengt haar naar school.

 

We gaan op huisbezoek en treffen haar in wel zeer armoedige omstandigheden aan. 

Gelukkig gaat Rose nu naar school waar ze het prima naar haar zin heeft.

Eerst in een Special Class met kinderen die ook een beperking hebben.

Later komt er een leraar/doventolk, waardoor Rose van Special Class naar Middle Class gaat en zo meekomt met de andere kinderen.

Ze bloeit op, hoort er helemaal bij en langzaam maar zeker komen er meer dove kinderen naar school en sommige ook bij ons in sponsoring.

Dove kinderen worden in Uganda verstoten, verborgen, mishandeld, ze zijn behekst. Misschien wel een straf van God. Ouders schamen zich voor zo’n doof (stom) kind. De kinderen worden niet begrepen en het liefst worden deze kinderen verkocht. Ze mogen niet naar school, want we gaan toch geen geld verspillen aan zo’n gek kind. Voor ouders is zo’n kind vaak niets waard.

Het gevolg is verwaarlozing en eenzaamheid. Voor ons, voor Anthony, niet om aan te zien.

We zien hier Rose, in het witte shirtje, zij is doof maar ze zit bij horende kinderen in de klas. Ze krijgen de zelfde lessen, alleen voor Rose worden ze vertaald in gebarentaal. 

We zien dat op de foto het meisje links in het oranje shirtje behoorlijk afgeleid wordt door de doventolk die Rose les geeft. 

 

Rose is niet het enige dove kind op school. Er zijn een tiental dove kinderen op school en in Lwengo wonen er nog meer dove kinderen die ook graag naar school willen gaan.